dav

IMG_20170304_060958_280
Salimajoitus. Kiitos TFW Turku!

Viikko takaperin olin Turussa jälleen Spartanin PT-koulutuksessa. Olo on ollut viikonlopun jälkeen jollain tapaa todella hämmentynyt. Pääni pursuaa uutta tietoa ja uusia ideoita niin, että tunnen olevani häkeltynyt, melkein lamaantunut. En tiedä, mistä aloittaisin. Samalla, kun opin jatkuvasti lisää, vahvistan osaamistani ja ammattitaitoani, tunnen itseni koko ajan vain epävarmemmaksi. Osaanko oikeasti yhtään mitään?

Mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tuntee tietävänsä.

20140511_093510
Kuva: J.Pitkä (2014).

 

Perjantaina meitä oli kouluttamassa valmentaja ja tietokirjailija Harri Gustafsberg, joka on henkisen ja fyysisen valmentamisen ammattilainen. Hänellä on pitkä työtausta poliisin valmiusyksikkö Karhun operatiivisena johtajana ja kouluttajana, lisäksi hän on hallintotieteiden maisteri, valmentaja ja tietokirjailija. Pelkästään Harrin olemus on vaikuttava, mutta asiat, joista hän puhuu, ovat jopa vaikuttavampia. Kirjoitin yli 20 sivua muistiinpanoja luennolla mielen valmentamisesta ja silti välillä unohdin kirjoittaa, koska unohduin vain kuuntelemaan.

Tiukkaa asiaa koko luento.

IMG_20141010_065225

Olen itse käynyt mentaalivalmennuksessa pian vuoden säännöllisesti. Yhteistyö Jukka Katajan kanssa on ollut huikeaa, olen saanut valmennuksesta paljon apua ja keinoja urheilun pariin, mutta myös ihan tavalliseen elämään.

Potkunyrkkeilyssä mentaalinen puoli on vähintään yhtä tärkeä kuin fyysinen kuntokin, jopa tärkeämpikin. Tuntuu vain, että kamppailupiireissä se katsotaan heikkoudeksi, että ylipäätään tarvitset henkistä valmennusta. Juuri kukaan ei puhu siitä.

”Heikkoutta ei saa näyttää.”

 

Sinua pidetään heikkona, jos näytät epävarmuuden, väsymyksen, pelon tai jännityksen. Kehässä ei tietenkään saa näyttää, että olet väsynyt tai sinuun sattui, koska vastustaja saa siitä kenties lisää virtaa. Jos kuitenkin omista peloista ja epävarmuuksista muodostuu liian suuri peikkoja, ne vaikuttavat todella paljon myös fyysiseen suoritukseen. Henkinen valmistautuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysinen valmistautuminen.

Harrin luennon aikana tuli taas niin monta oivallusta ja ymmärrän omaa (ja muiden) toimintaa taas hieman paremmin.

hdr
Mentaalivalmennus Jukka Katajan ohjauksessa alkoi maaliskuussa 2016.

 

Olen tyytyväinen, että uskalsin kohdata omat heikkouteni ja ymmärsin mentaalivalmennuksen tärkeyden kilpaurheilussa. Toivon, että olisin ymmärtänyt tarvitsevani työkaluja mielen sparraamiseen jo paljon aikaisemmin urallani. Se on ihan fine, jos joku kokee, että ei tarvitse henkistä valmennusta ja pärjää hyvin ilmankin – ihmiset ovat erilaisia persoonia.

Minä puolestaan olen hävinnyt useamman kuin yhden matsin urallani siksi, että minä en uskonut itseeni. Olen hävinnyt myös siksi, että jännitin liikaa ja siksi, että pelkäsin epäonnistumista. Olen hävinnyt siksi, että mietin epäolennaisia asioita, kuten sitä, että ihmiset pettyvät, jos häviän. Toki olen hävinnyt ihan vain senkin takia, että vastustaja oli taitavampi. Olen toki voittanutkin paljon otteluita.

Arvatkaa, mitä ajattelin, kun menin kehään viime EM-kisoissa?

Mietin, että nyt on mun tilaisuus näyttää, miten hyvä mä olen. En miettinyt voitanko vai häviänkö. Mietin, että ottelu on mun tilaisuus näyttää, mitä osaan. En pelännyt epäonnistuvani.

fb_img_1478007347766
Euroopanmestaruus Sloveniassa 2016.

 

Jukan mentaalivalmennus on auttanut minua jo valtavasti ja Harri Gustafsbergin luento vahvisti ajatustani siitä, että panostan oikeaan asiaan. Ihan puolitiessähän minä tässä hommassa vielä olen, mutta olen saanut jo joitain hyvin syvälläkin olevia ajatusmalleja ja tuntemuksia käännettyä vahvuuksiksi. Ja se on auttanut minua etenkin otteluun valmistautuessa.

Aivot ovat raksuttaneet luennon jälkeen kiivaasti ja olen pohtinut vastauksia kysymyksiin, joita Harri luennollaan esitti. Yllättävän vaikeita juttuja, kun vähänkään tarkemmin ajattelee.

dav
Kouluttaja naprapaatti Petri Halonen.

 

sdr

 

Loput  koulutusviikonlopusta kului naprapaatti Petri Halosen johdolla anatomiaa ja palauttavaa harjoittelua opiskellen. Petri on mm. Suomen alppihiihtomaajoukkueen fysiikkavalmentaja ja hän pitää vastaanottoa Aava-lääkärikeskuksessa.

Olen ollut hänen kehonhuoltoseminaarissa syksyllä 2015 ja saanut muutenkin hyviä ohjeita ja neuvoja omiin vammoihin tai kipuihin liittyen.

Osasin odottaa timanttista settiä, mutta viikonloppu ylitti silti odotukseni.

dav

Anatomian opintojen lisäksi kävimme käytännössä läpi lihastoimintaketjujen toimintaa ja aktivointia, todella paljon erilaisia liikkuvuusharjoitteita, keskivartalon aktivointia, triggerpallo- ja foam roller-käsittelyä sekä vastuskuminauhaharjoitteita.

Oli mukava kerrata tarkemmin anatomiaa, koska fysioterapiaopinnoista on pian kuusi vuotta ja osa asioista tuntuu unohtuvan, kun niitä ei aktiivisesti tarvitse. Helpottavaa huomata silti, että vanhat tiedot ja päntätyt asiat palautuvat mieleen nopeasti!

dav

Sain (jälleen) huomata, miten epäsymmetrinen kroppani on liikkuvuuden ja lihaskireyksien suhteen. Kova, toispuolinen harjoittelu on omalla kohdallani aiheuttanut mm. alaselkäongelmia ja lihasepätasapainoa, vaikka se ei aina päällepäin näy. Potkunyrkkeilyhän on monipuolista liikuntaa ja kuntoilumuotona se ei todennäköisesti aiheuta puolieroja kroppaan niin selkeästi, etenkin jos harrastetaan muutakin liikuntaa.

Kilpaurheilijana taas tulee vietettyä vuodessa aika paljonkin aikaa otteluasennossa – toispuoleisesti. Puolierot kehon vasemman ja oikean puolen välillä lihaskireyksissä ja -voimissa voivat muodostua hyvinkin suuriksi. Monipuolinen ja oikeanlainen oheisharjoittelu ja huoltava harjoittelu auttaa tasapainottamaan tilannetta.

dav

FB_IMG_1488954787398
Putkirullailun ”nautintoa”.. Löytyi aika kipeitä kohtia omasta kropasta. Kuva: Anu Painokangas.

dav

dav

Koulutuksesta sain jo nyt älyttömästi vinkkejä tehostaa omaa harjoitteluani ja myöhemmin keväällä Petri kouluttaa vielä toisen viikonlopun PT-kurssilaisia. Aivan mieletöntä!

dav
Kuvattiin Petrin kanssa tosi hyvä keskivartalotreeni koulutuksen jälkeen. Kannattaa ottaa Spartan Gearin Facebook-sivu seurantaan, video ilmestyy sinne!
FB_IMG_1488954795508
Spartan PT-koulutuksen porukka putkirullailuun syventyneenä. Kuva: Anu Painokangas.

Jokainen sekunti, jonka vietän PT-koulutuksessa, vahvistaa tunnettani siitä, että olen oikealla tiellä, oppimassa oikeita asioita. Ja mikä tärkeintä: tekemässä sitä, mistä tykkään. Ympärilläni on joukko innostuneita ja motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan ja se on todella inspiroivaa. Jokainen meistä on kurssilla hieman eri lähtökohdista, mutta silti kaikki oppimassa lisää.

Joka kerta koulutuksessa minulle tulee huojentunut olo siitä, että muutkin tavoittelevat unelmiaan, uskaltavat tehdä töitä tavoitteidensa eteen; haluavat jatkuvasti kehittyä ja oppia uutta.

 

FB_IMG_1488954761873
Saimme koulutuksesta omia Blackrollin kehonhuoltovälineitä, huippua! Kuva: Anu Painokangas.

 

Olen perjantaina muuten GoExpo-messuilla Leaderin osastolla paikalla, joten tulkaa moikkaamaan, jos pääsette messuille!

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

Cami

Instagram: @camillamarjamaki

Facebook: Camilla Marjamäki (athlete)

EI KOMMENTTEJA

Jätä kommentti